Scroll Top
koffie

Voor talloze mensen begint de dag met een kop koffie. Voor alle koffieliefhebbers hebben we goed nieuws: het drinken van een paar kopjes per dag zal je waarschijnlijk helpen langer te leven. Dat blijkt uit onderzoek. En je hoeft het niet eens helemaal zwart te drinken.


Teksten: Demi Schoenmakers


Nieuwe onderzoeksresultaten over koffie


De gezondheidsvoordelen of -nadelen van koffie worden al tientallen jaren onderzocht, elk met een andere conclusie. Maar dit nieuwe onderzoek is een andere eye-opener. Dat kopje koffie in de ochtend kan gepaard gaan met een lager risico op overlijden. Wetenschappers concluderen dit in een studie die deze week is gepubliceerd in The Annals of Internal Medicine.


Langere levensduur met koffie


De studie volgde de medische dossiers van 170.000 mensen van 37 tot 73 jaar in het Verenigd Koninkrijk gedurende zeven jaar. Ze moesten verschillende vragenlijsten invullen over hun dieet en koffieconsumptie. Wat blijkt? De proefpersonen die anderhalf tot drieënhalf kopje koffie dronken, zelfs met een beetje suiker, hadden tot 30% minder kans om te sterven tijdens de onderzoeksperiode dan degenen die helemaal geen koffie dronken.


“Het resultaat is indrukwekkend. Weinig dingen verminderen het risico op overlijden met 30 procent,” vertelde Christina Wee, universitair hoofddocent geneeskunde aan de Harvard Medical School, aan de New York Times.


Zwart of wat suiker


Of je cafeïnevrije koffie drinkt of koffie met cafeïne maakt niet uit voor het sterfterisico. Een beetje suiker in koffie is ook niet zo erg. Het is echter beter om geen Frappuccino of iets dergelijks te drinken. Deze dranken bevatten vaak veel calorieën en vetten, wat het positieve effect van koffie snel tenietdoet.


Waarom leven mensen langer dankzij koffie?


Waarom mensen die koffie drinken langer leven, heeft waarschijnlijk te maken met algemene voedingskeuzes. Koffiedrinkers nemen eerder hun toevlucht tot water of zwarte koffie dan ongezonde frisdranken of sappen met een hoog suikergehalte. Daarnaast maakt de cafeïne je vaak minder hongerig en mag je minder eten.


Bovendien heeft de aanwezigheid van grote hoeveelheden antioxidanten in koffiebonen waarschijnlijk invloed op uw gezondheid. Deze stoffen zorgen ervoor dat cellen minder snel worden afgebroken, wat een positief effect heeft op je gezondheid.


Verdere studies over koffie


De resultaten van deze studie zijn consistent met de conclusies van eerdere studies die een positief verband tussen koffie en gezondheid aantoonden. Koffieconsumptie is bijvoorbeeld eerder ontdekt om het risico op de ziekte van Parkinson, hartaandoeningen, diabetes type 2, lever- en prostaatkanker en andere gezondheidsproblemen te verlagen.


Dit betekent echter niet dat de wetenschappers mensen die geen koffie drinken adviseren om dit te doen. Allereerst moet er meer onderzoek worden gedaan. Daarnaast moet je niet te veel koffie drinken. Het positieve effect verdwijnt als je meer dan vier en een halve kop koffie per dag drinkt. Alles daarbuiten kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid.

Een opmerking achterlaten